به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
رشد استفاده از خودروهای برقی در کشور بهدلیل مشکلاتی همچون هزینه بالای خرید، نبود زیرساختهای کافی برای شارژ و عدم حمایتهای مالی مناسب از سوی دولت، اندک و ناچیز است. این درحالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته، خودروهای برقی با سرعت بیشتری وارد بازار شده و دولتها با ارائه تسهیلات مالی و معافیتهای مالیاتی، فرآیند توسعه این خودروها را تسریع میکنند.
درحال حاضر، تعداد خودروهای برقی موجود در ایران بسیار اندک است. براساس آمارهای منتشرشده، اکنون حدود ۵ هزار دستگاه خودرو برقی در خیابانهای کشور در حال تردد هستند. اما در روزهای اخیر دو اتفاق مهم و امیدوارکننده در این زمینه رخ داد.
یکی الزام پمپبنزینها بهنصب ایستگاه شارژ خودروهای برقی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و دیگری تعیین تعرفههای هزینه شارژ خودروهای برقی در پایتخت توسط شورایشهر است. درحال حاضر، تعداد جایگاههای شارژ خودروهای برقی در ایران کمتر از ۱۵۰ ایستگاه است که بیشتر در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان، شیراز و تبریز متمرکز شدهاند.
این تعداد ایستگاه برای پشتیبانی از خودروهای برقی موجود بسیار محدود است و بههمین دلیل بسیاری از مالکان خودروهای برقی با مشکل عدمدسترسی به ایستگاههای شارژ روبهرو هستند. گفتنی است براساس آمار منتشرشده توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، پیشبینی شده است تا پایان سال ۱۴۰۴، این تعداد بهبیش از ۵۰۰ ایستگاه برسد.
این امر در صورت تحقق، میتواند گام بزرگی در راستای تسهیل استفاده از خودروهای برقی در کشور باشد؛ اما همچنان نیاز به سرمایهگذاریهای گسترده در این بخش احساس میشود.
لازم بهذکر است در طرح مصوب شورایشهر، شهرداری تهران در چارچوب سند جامع سرمایهگذاری و مشارکتها میتواند در احداث ایستگاههای شارژ جدید اقدام کند. همچنین براساس این طرح مصوب در شورا، شهرداری مکلف است ظرف حداکثر ۶ ماه از زمان ابلاغ این مصوبه نسبت بهواگذاری بهرهبرداری از تمام ایستگاههای شارژ وسایلنقلیه برقی بهجز جایگاههای شارژ اختصاصی اتوبوسرانی، به بخشخصوصی اقدام کند و پس از پایان این مدت، احداث هرگونه ایستگاه جدید شارژ وسایلنقلیه برقی توسط بخشخصوصی یا از طریق مشارکت امکانپذیر خواهد بود.
بهنظر میرسد سپردن هرچه سریعتر احداث و بهرهبرداری از ایستگاههای شارژ به بخشخصوصی میتواند نویددهنده رشد تصاعدی ایستگاههای شارژ خودروهای برقی در سراسر کشور باشد. همچنین پیشبینی ارائه تسهیلات و امتیازات منطقی برای سرمایهگذاران و بازنگری استراتژیهای توسعه شهری بهویژه در حوزه حملونقل، اقداماتی است که میتواند بهرهگیری از خودروهای برقی و ساخت جایگاههای شارژ را سرعت بخشیده و این فعالیت را بهیک اقدام اقتصادی و بهصرفه تبدیل کند.
در زمینه برخی نگرانیها درمورد ناترازی برق و فشار ایستگاههای شارژ خودروهای برقی بهشبکه برق کشور، نظر برخی کارشناسان برق بر این است که احداث ایستگاههای شارژ خودروهای برقی در شکل توسعهیافته آن، میتواند فشار زیادی را بهشبکه تحمیل کند؛ اما در شرایط کنونی که استفاده از خودروهای برقی در کشور شیب ملایمی دارد، ایستگاههای شارژ این نوع خودروها نمیتواند فشار زیادی را بهشبکه تحمیل کند.
درنهایت باید به این مساله توجه داشت که تامین نیروی برق این ایستگاهها بهکمک صفحات خورشیدی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر میتواند تا حد زیادی دغدغههای مرتبط با این مساله را کاهش دهد و بهتبع آن در آینده نه چندان دور، شاهد استقبال روزافزون مصرفکنندگان ایرانی بهخرید و استفاده از وسایل حملونقل پاک خواهیم بود.